Automatizace bankovních výpisů a příkazů k úhradě přes rozhraní API

Mnoho podniků čelí tomu stejnému problému – manuálnímu stahování bankovních výpisů a zpracovávání plateb. Tato rutinní činnost může pohltit hodiny práce vašeho účetního oddělení, a to i přes moderní technologie, které by vám dnes měly být k dispozici.

Většina bankovních účtů vyžaduje, aby se pracovník účetního oddělení ručně přihlásil do bankovního systému, vyhledal příslušný výpis a stáhl jej ve formátu textového souboru do adresáře na serveru nebo lokálním počítači. Následně se musí přihlásit do aplikace SAP Business One, najít příslušný soubor v menu pro bankovní zpracování a nahrát ho do aplikace pro další zpracování. 

Tento proces je značně zdlouhavý. Pokud spravujete několik bankovních účtů s různými měnami, pak tento proces pracovníkovi účtárny denně zabere až několik hodin. 

Rutinní manuální stahování bankovních výpisů a zpracovávání plateb denně zabere až několik hodin.

Proč tedy firmy bankovní výpisy a příkazy k úhradě dodnes zpracovávají ručně?

V dnešní době, kdy se klade důraz na rychlý a aktuální přístup k datům, působí ruční zpracování těchto úkolů zastarale a neefektivně.

Jedním z důvodů, proč mnoho firem stále spoléhá na manuální procesy, je skutečnost, že každá banka má svůj vlastní způsob poskytování bankovních výpisů a příkazů, což komplikuje vytvoření jednotného řešení.

Rozhraní API jako řešení automatizace bankovních výpisů

Přicházíme proto s řešením, které vám problémy spojené s manuálním zpracováním bankovních dokumentů pomůže vyřešit. Naše řešení automaticky stahuje bankovní výpisy z účtů a rovněž odesílá bankovní příkazy přímo do banky prostřednictvím rozhraní API.

Každý den (například) v 5:00 ráno dojde k volání banky přes rozhraní API, řešení automaticky stáhne výpisy korunové i zahraniční a ty automaticky naimportuje přímo do aplikace SAP Business One. 

To znamená, že když účetní přijdou do práce ráno, všechny potřebné bankovní soubory již mají k dispozici v systému ERP, kde je pouze zkontrolují a zaúčtují. Nemusí trávit zbytečný čas otevíráním bankovní aplikace, přihlašováním se do ní, hledáním příslušných výpisů, jejich ukládáním na disk a následným načítáním do SAP Business One.

Šetřete čas i peníze. Nezpracovávejte bankovní výpisy a příkazy k úhradě ručně.

Rozhraní API jako řešení pro automatizaci příkazů k platbě

Podobný ruční postup se používá i pro vytváření příkazů k úhradě. Pracovník v aplikaci SAP Business One vytvoří soubor ve formátu ABO nebo pro mezinárodní platby ve formátu SEPA, uloží ho na disk počítače a poté se přihlásí do bankovní aplikace, aby soubor naimportoval do bankovního systému. Tam musí autorizovat platby nebo předat soubor pracovníkovi s oprávněním k autorizaci bankovních transakcí.

Naše řešení vám umožňuje vytvoření souboru pro banku přímo z aplikace SAP Business One a jeho odeslání online přes rozhraní API banky pro autorizaci plateb. Banka následně pošle odpovědnému pracovníkovi na mobil nebo mail info o tom, že v bance čekají platby k autorizaci. Tímto způsobem výrazně zkrátíte dobu potřebnou k zpracování plateb a eliminujete ruční kroky.

Naše řešení jsme již implementovali pro banky Raiffeisenbank a Fio banku. Pracujeme na jeho rozšíření mezi další banky, včetně bank slovenských a vybraných evropských.

Využijte automatizaci bankovních výpisů a příkazů k úhradě přes rozhraní API.

Chcete zvýšit efektivitu vaší firmy?

Automatizujte zpracování bankovních výpisů a plateb a šetřete čas i náklady. Rozhraní API vám s tímto problémem pomůže. Nechte technologii pracovat pro vás a přesměrujte lidskou sílu tam, kde je potřeba – na strategické úkoly, které přinesou vaší firmě růst a úspěch.

Pokud vás naše nové řešení zajímá, využijte bezplatnou konzultaci, a my vám ho rádi přiblížíme.


Insert Image